Про російськомовних українців. "Як перейти на українську". Текст Єлизавети Бєльської

Єлизавета Бєльська
641
23.05.2021

Читати книгу

Хто ви за національністю? Яке у вас громадянство? Яка ваша рідна мова? А якою мовою ви говорите і чому?

Багато хто називає себе російськомовними українцями. Тобто усвідомлює себе покручем, гібридом. Якби такі існували, то логічно було б зустрічати в Росії здебільшого українськомовних росіян, в Німеччині – івритомовних німців, а у Франції часто чути англійську з вуст корінних парижан?

Словосполучення «російськомовний українець» викликає у мене таку асоціацію: українська мова в Україні - це запашне яблучко, а російська – шарудлива цибулина, від якої очі неприємно сльозяться. Якщо вони лежатимуть поряд, то чи стане яблуко цибулевим або цибуля яблуневою? – Точно ні. Але що напевне відбудеться – яблуко набереться цибулевих випарів і смердітиме. Й стане непридатним до споживання.

Отже, висновок. Російськомовних українців не існує. А є зросійщені чи русифіковані. І якщо яблуку вже ніщо не допоможе, то ви можете досить швидко, майже безболісно і назавжди виправити цю ситуацію. Для цього маєте себе правильно ідентифікувати, залежно від того, ким ви є.

Наприклад:
1. Росія 300 років нищила українців, забороняла нашу мову, примусовою русифікувала, стирала національну пам’ять. Я досі говорив російською лише тому, що нас зробили рабами. І моя генетична пам’ять містить у собі страх перед українською, бо за неї моїх бабусь і дідусів вбивали. Сьогодні я це усвідомив. І більше не буду жертвою. Це моя земля. Моя Україна. Я українець і пишаюся цим. Тому повертаю собі рідну мову, і більше нікому не дозволю її у мене забрати.

2. Я іноземець. У мене є власна мова. Але оскільки я живу в Україні, то вивчатиму українську, а не російську. Бо поважаю цю країну, її культуру та традиції. А українці й росіяни точно не один народ. Бо якби було так, Росія б не окупувала українські території та не вбила б понад 15 000 українців на Донбасі. Я українськомовний ... (вірменин, болгарин, єврей, кореєць).


Єлизавета Бєльська. Уривок з книжки "Як перейти на українську".


Якщо ви маєте можливість і бажання підтримати видання, то зробити це можна у два способи:

1. Передзамовити книжку за 300 грн зараз, щоб отримати з автографом серед перших: http://www.ukrideabook.com.ua/


2. Підтримати видання сумою від 1000 грн, тоді ваше ім'я буде вказане на спеціальній сторінці подяк у книзі, яку отримаєте, щойно вона вийде друком, разом з автографом, дипломом-подякою та браслетом "Шляхетні люди говорять українською".

Більше про це тут.